Jambiani är en liten fiskeby på Sydöstra Zanzibar. Det är en genuin och charmig Afrikansk by med en av de bästa stränderna på Zanzibar.

Stranden

 

Livet i Jambiani rör sig för det mesta runt stranden. Som turist så delar du stranden med lokalbefolkningen. Det finns inga stora hotell där eller delar av stranden som är avstängda för allmänheten. Jambiani strand är ca 15 km lång och fortsätter norrut in i grannbyn Paje. Sanden är som puder och otroligt vit. Vattnet är det klaraste och renaste man kan tänka sig. Det är stor skillnad mellan hög och lågvatten. Vattnet bokstavligen försvinner ett par gånger per dag. Vid lågvatten får man promenera 1-2 km för att nå vattnet. Det är bra att använda vattensandaler för att undvika att göra illa sig på koraller eller sjöborrar.

Byn

 

Byn Jambiani sträcker sig hela vägen längs stranden. Det är en traditionell Afrikansk by där de flesta husten är mycket enkla och utan elektricitet. Det finns några skolor och små butiker i byn. Det går att köpa det mesta av nödvändigheter som tvål, tandkräm och toalettpapper där. Man kan också köpa läsk, vatten samt färska grönsaker och frukt. Om man vill tillaga sin egen fisk så kan man köpa nyfångad fisk direkt av fiskarna på stranden. Alkohol kan endast inhadlas i Stone Town. Det finns ett litet sjukhus med läkare i Jambiani. Det finns även en kiropraktor i byn.

Lokalbefolkningen

 

Familjerna i Jambiani lever mest på fiske, turism och sjögräsodling. Varje dag vid lågvatten kan man se kvinnorna när de går ut i vattnet för att skörda sjögräs. De samlar in det och drar det iland för torkning. Lokalbefolkningen är mycket gästvänliga. De hälsar dig alltid med "Karibo" som betyder Väkommen eller "Jambo" som betyder Hej. Det finns mycket barn i Jambiani som man kan se när de går till och från skolan. Efter skolan så spelar de oftast fotboll på stranden. På stranden så möts du också av en del försäljare som säljer olika turer, frukt eller souvenirer. Man kan också få massage på stranden. .

Copyright © All Rights Reserved